Klass 1 eller 2? Räckvidd? Försäkring? Elmopparna har allt mer tagit över gatorna med längre räckvidd och är billiga i både drift och underhåll. Att välja en eldriven moped är både schysst mot miljön och en skön körupplevelse.

1. El istället för bensin

2-taktsmotor som fräser ut bensin, en miljövänligare 4-taktsmotor med jämnare motorgång eller en miljövänlig och tyst elmotor? Valet borde inte vara särskilt svårt. Med en elmoppe betalar du 20 öre/mil istället för att tanka och hosta upp 7 kr/mil och med ett fulladdat Vässlabatteri kommer du 4-6 mil innan du behöver ladda på nytt. Har du även köpt ett extrabatteri som lätt förvaras under sitsen, kommer du det dubbla. Låt batteriet sitta kvar i elmopeden och ladda med hjälp av en elkontakt eller ta ut det portabla batteriet och ladda direkt med nätkontakt. 220V min.10A.

Du smyger fram, nästan ljudlös. Maila hi@vassla.com så kopplar vi ihop dig med en Vässla Hero för att testköra.

2. Maximera räckvidden.

En elmopeds räckvidd påverkas på samma sätt som bränsleförbrukningen hos en förbränningsmotor. Det säger sig självt; har du tung last, möter uppförsbacke i motvind och dessutom dåligt med luft i däcken kommer du inte lika långt som det motsatta. Det som äter mest batteri är acceleration så håll en låg och jämn hastighet för att komma längre. Pumpade däck till 2,5 bars tryck är också ett bra sätt att maximera sin räckvidd.

3. Vad betyder klass 1 moped?

Vässla 2 elmoped är en Klass 1 dvs en EU-moped och får köras i max 45 km/h. Du behöver ha skyddshjälm och ett EU-mopedkörkort och fyllda 15 vårar med behörighet AM. Ansök om körkortstillstånd och gå mopedutbildning hos en trafikskola och få godkänt teoriprov hos Trafikverket.

Vanligt körkort går självklart också bra. Mopeden ska registreringsskylt i bak och vara minst trafikförsäkrad. Med EU-mopeden får du inte köra på cykelbanor eller motorvägar. Tänk på att den som åker snålskjuts också måste ha hjälm.

4. Lätt att laga och serva.

Oavsett om du väljer ny eller begagnad så ska moppen servas regelbundet och vi tycker att man ska göra sin första kontroll redan efter några månader. Den viktigaste anledningen är att efterdra bultar och kontrollera bromsar. Innan du väljer elmoped, kolla hur lätt det är med reservdelar och service. Vissa billigare modeller blir dyra i längden när de inte går att laga. Vi lämnar 2 års garanti på elmopeden, samt 1 års garanti på batteriet. På Vässla Kick lämnar vi 1 års garanti. Mer information finns under garanti & returer.

Kontakta oss på hi@vassla.com så hjälper vi dig hitta närmaste servicepartner! 

5. Försäkring till elmoped.

Innan du får känna vinden vina i håret måste du ha en försäkring. Minimum är en så kallad trafikförsäkring. Den ersätter inga skador på mopeden, utan täcker främst skador på dina medtrafikanter och deras egendom, till exempel om du kör på en bil. Om ni skadas i en trafikolycka ger trafikförsäkring också ersättning till dig och dina passagerare.

Vi rekommenderar ändå att man väljer antingen hel- eller halvförsäkring. En halvförsäkring innehåller, förutom trafikförsäkring och trafikolycksfall, skydd för brand och stöld. Helförsäkringen täcker skador på själva mopeden till följd av till exempel trafikolycka.


Leave a comment

×
Liquid error (layout/theme line 321): Argument error in tag 'include' - Illegal template name